Pleione.

Обсуждения заказов, вопросы по заказам, обмен впечатлениями

Модератор: Sventana

Ответить
Аватара пользователя
Тина
Сообщения: 7350
Зарегистрирован: 13 янв 2009, 16:24
Город: Киев
Откуда: Киев

Pleione.

Сообщение Тина »

Дещо по рекомендаціям щодо Pleione.

Рід Pleione невеликий, відноситься до сімейства орхідні. Цей рід об'єднує близько 20 видів, більшість з яких є наземними рослинами. У природних умовах вони зустрічаються в лісах Бірми, Таїланду, Індії, Лаосу, Тайваню, а ще в передгірних областях Гімалаїв, Непалу і Тибету. Завдяки селекціонерам на світ з'явилося більше 150 сортів Pleione, які різняться між собою кольором і величиною квіток.
У дикій природі в Азії Pleione зустрічаються зростаючими на моховій подушці на уламках повалених дерев, в залишках ґрунту між скелями на майже вертикальних скельних виступах і на крутих схилах в гумусі і моху. Тому для культивації Pleione, в кімнатних умовах необхідно використовувати легкий та пухкий субстрат, з хорошим дренажем, а посадка Pleione, не повинна бути глибокою. Тому для висадки псевдобульб використовуються неглибокі горщики висотою 8-10 см. Для деяких Pleione, краще використовувати горщики висотою 7 см.
Період спокою у Pleione починається приблизно у вересні/жовтні, тому до грудня вони повинні відпочивати. Потім, при необхідності можна провести їх пересадку. Після того, як старі зморщені псевдо-бульби будуть видалені, а мертві корені обрізані приблизно до 1 см завдовжки цибулинки висаджуються в неглибокі горщики з обов’язковим дренажем та субстратом наступного складу.
Готується суміш приблизно наступного складу: 4 частин середньої кори, 1 частина сфагнуму та половини супер грубого перліту. Ця суміш засипається на дренаж з керамзіту, а потім бульби Pleione розміщаються вертикально зверху на компості на відстані приблизно 2 см одна від одної та засипаються субстратом так, щоб їх верхівки приблизно ¼ від розміру бульби були ззовні.
Температура необхідна для спокою взимку 2-5° C. Температура взимку, поки вони сплять, може опускатись до 1 ° C, це не завдаватиме їм шкоди, якщо компост сухий. Оскільки, сонце стає яскравішим та пекучішим до кінця лютого, і температура починає зростати, компост повинен бути змочений м’якою водою (а не водопровідною!), але тільки для того, щоб нове коріння активніше зростало, шукаючи вологість. Під час активного росту Pleione потребує хорошої вентиляції. Ніколи не пересаджуйте Pleione, поки вони мають живі коріння, це може їх вбити.
Залежно від того, які види або гібриди вирощуються, квіти з'являться з початку жовтня до травня. Основною часовим проміжком цвітіння Pleiones є березень та квітень. У міру того як квіти почнуть в'янути, листя почне активно рости і це є час для початку підживлення. Підживлювати необхідно через один полив, розводячи добриво наполовину від вказаного в анотації. Збалансоване добриво азоту (N), фосфату (P) і калію (K) у співвідношенні 1:1:1 найкраще до кінця липня, а потім перейти на живлення зі співвідношенням 1:1:2. Якщо рідкі добрива містять мікроелементи це ще кращий варіант для Pleione.
Приблизно з середини березня Pleione потрібно затінювати від прямих сонячних променів, оскільки, їх листя ніжне і може отримати опіки.
Комфортна температура для Pleione в період активного росту - 18-22° C .
Протягом червня і липня їм необхідно багато вологи в субстраті і в повітрі. Необхідно підтримувати достатній рівень вологості в літній період. Вологість повинна бути нарівні 60 %, оскільки, плейоне дуже чутливі до сухого повітря.
До вересня/жовтня листя починає жовтіти, а кількість води, яку отримують Pleione, поступово необхідно зменшити, розпочинається період спокою. Листя в кінцевому підсумку стають коричневими та відпадають. Корінню потрібно трохи довше часу, щоб відмерти, але до середини грудня бульби повинні бути у стані спокою.
Більшість Pleione легко розростаються та розвивають бульби до дорослого розміру через 2-3 роки.
Изображение
Аватара пользователя
Semicvetik
Сообщения: 141
Зарегистрирован: 30 мар 2013, 10:16
Город: Ивано-Франковск
Откуда: Ивано-Франковск

Re: Pleione.

Сообщение Semicvetik »

Дівчата, а у кого є pleione в колекції, розкажіть з досвіду як вирощуються, чи складні в культурі? Бо ж ну дуже красиві, але боюсь ...
Genero
Сообщения: 10
Зарегистрирован: 16 май 2017, 19:09
Город: Львів

Re: Pleione.

Сообщение Genero »

Маю в колекції 5 видових: Tongariro, maculata, yunnanensis, humilis, grandiflora.
Зі списку humilis мені не вдається заставити квітнути. Решта квітнуть регулярно. Головне дотримуватись циклів росту. Саме просте в догляді це Tongariro. На його прикладі опишу -висадка в середині березня, обережний полив, щоб корені пішли в субстрат, тоді починає формуватися новий ріст, який починається з цвітіння (якщо бульба готова до нього) Потім регулярний полив при просиханні верхнього шару, і так до жовтня з не частими внесеннями добрив. В жовтні полив призупиняється допоки листя не пожовтіє і не опаде. Тоді очищую від субстрату і зберігаю до весни в холодильнику або в підвалі.
Це весь цикл.
Аватара пользователя
Semicvetik
Сообщения: 141
Зарегистрирован: 30 мар 2013, 10:16
Город: Ивано-Франковск
Откуда: Ивано-Франковск

Re: Pleione.

Сообщение Semicvetik »

Ооооо, супер, дуже дякую. Візьму трійко на пробу. А якщо на зиму не виймати з субстрату, а залишити на балконі, де зимою холодно, але без приморозків?
Genero
Сообщения: 10
Зарегистрирован: 16 май 2017, 19:09
Город: Львів

Re: Pleione.

Сообщение Genero »

Для розуміння - бульба попереднього року відмирає залишаючи взамін нову і щоб нова не загнила від залишків старої, то коли осінню очищую від субстрату то і її відділяю. Але це роблю коли бульба стара висохла і субстрат сухий повністю, це десь кінець листопада. Тому б не радив залишати в грунті. і на наступний рік зручніше пересаджувати.
Якщо температура на балконі не падає нижче +3 то можна залишати зимувати. Але є плейоне, які вегитують взимку, як maculata ( в цьому замовленні є дві позиції таких), бо квітне вона восени і починається новий ріст. На це потрібно зважати.
Ответить

Вернуться в «Обсуждения»